HSP: Herkkyyden hyvät puolet työssäni

HSP: Herkkyyden hyvät puolet työssäni

HSP:n eli herkkyyden hyvät puolet omassa työssäni tai töissäni. Kerron tässä artikkelissa omia ajatuksiani herkkkyydestä ja sen tuomista hyvistä puolista. Usein huomaan, että herkkyyteen liittyen kiinnitetään enemmän huomioita niin sanottuihin huonoihin puoliin, joten tässä muutamia omassa työssäni eduksi olevia ominaisuuksia ja asioita.

HSP: Herkkyyden hyvät puolet työssäni

HSP: Herkkyyden hyvät puolet työssäni

Työni on suhteellisen laaja-alaista ja opiskelen tällä hetkellä myös uutta. Olen yrittäjä ja teen työkseni monipuolisesti asioita, joiden kaikkien ydinajatus on hyvinvoinnin lisääminen tai kehittäminen. Teen töitä ihmisten ja hevosten parissa, toimenkuvaan kuuluu muun muassa hyvinvointihoidot (esim. kranio-sakraalihoito), ratsastustuntien pito, maastakäsittely ja erilaiset kehonhallintaan ja tietoisuuteen liittyvät ohjaukset ja kurssit.

Pidin itse pitkään herkyyden mukanaan tuomia ominaisuuksia heikkouksina ja huonoina asioina, jotka estivät minua olemasta ”normaali-ihminen”. Myöhemmin ymmärsin, että näistä herkän ihmisen ominaisuuksista voi olla paljon hyötyä. Nyttemmin olen myös rakentanut toimenkuvaani siihen suuntaan, että pystyn hyödyntämään herkkyyttä työssäni ja tuoman sillä lisäarvoa kohtaamilleni ihmisille ja hevosille

HSP: Herkkyyden hyvät puolet työssäni

Mitä HSP tarkoittaa?

HSP eli Highly Sensitive Person, mielestäni vähän kökösti suomennettu sanalla erityisherkkä. Kökösti siksi, että tällainen ominaisuus on täysin normaalia ja sitä esiintyy noin 20%:lla ihmisistä ja muista eläimistä.

HSP:n takana on herkempi hermosto, joka reagoi pienempiin ärsykkeisiin kuin niin sanotun normaalin ihmisen tai eläimen hermosto. Eli herkkyyden omaava ihminen tai eläin reagoi herkemmin ja voimakkaammin eteen tulleisiin ärsykkeisiin. Ärsykkeitä on kaikki meidän ympärillä oleva; ihmiset, tilat, äänet, tunnetilat, tunnetilat, energiat ja niin edelleen.

Elain Aaron on kirjoittanut paljon herkkyydestä ja tuonut tietoa aiheesta monille herkille ja herkkien kanssa eläville. Jos aihe on sinulle vieras, suosittelen tutustumaan hänen kirjoihin ja tutkimuksiin aiheesta.

HSP: Herkkyyden hyvät puolet työssäni

Mitä ne herkkyyden hyvät puolet sitten ovat?

On edelleen monia hetkiä, joissa huomaan mielessäni käyvän ajatuksen, että herkkyydestä on enemmän haittaa kuin hyötyä. Kuitenkin yhä useammin ja laajemmin koen, että olen onnistunut löytämään sellaista tekemistä, jossa herkkyys on ehdoton vahvuus ja siitä on hyötyä monella eri tavalla.

  • Ihmisten ja eläinten kohtaaminen tapahtuu syvemmällä tasolla, koska kohtaan myös kaiken sen, mikä ei ole näkyvillä
  • Asiat, jotka tuntuvat minulle itsestäänselviltä ja selkeiltä liittyen kokemuksiini ja siihen mitä aistin ja jotka auttavat minua töissäni, eivät ole selkeitä ns. normaalin hermoston omaavalle ihmiselle
  • Kun aistit on auki, pystyn laadukkaammin auttamaan ihmistä tai hevosta, sillä erilaiset tuntemukset kertovat minulle mitä tehdä tai kysyä tai mistä puhua
  • Hoitotilanteissa herkästä aistimisesta on paljon hyötyä, keskittyminen luo kuplan, jossa pääsee syvälle ja jossa käsien ja tuntemusten kautta saatu informaatio tuntuu selkeältä
  • Eläinten kanssa viestintä tai kommunikointi tuntuu minulle luontevalta ja niiden kanssa on useimmiten helppo toimia, kehonkieli ja muu kuin sanoilla tapahtuva viestintä on eläimille luontaista ja se tuntuu siltä myös itselleni
  • Kohtaamiset ihmisten kanssa ovat aina yksilöllisiä ja osaan herkkyyteni kautta arvostaa kohtaamaani yksilöä ja hänen kokemuksiaan
  • Minulle luontainen tapa toimia, olla ja aistia tekee työstäni intensiivistä, mutta saan tehdä sellaisia asioita, joiden parissa tuo intensiivisyys, saa tapani toimia tuntumaan hyvin luonnolliselta ja lisäarvoa tuovalta
HSP: Herkkyyden hyvät puolet työssäni

Miten ymmärsin, että herkkyys on hieno ominaisuus?

Olisi hienoa, jos voisin kertao osanneeni arvostaa herkkyyttä aina. Mutta asia ei missään nimessä ole niin. Pidin pitkään herkkyyttä heikkoutena, alunperin en itseasiassa ymmärtänyt mistä on kyse, ajattelin vain olevani omituinen ja hyvin erilainen kuin muut. Kesti pitkään sisäistää ja ymmärtää herkkyyden mukanaan tuomaa laajaa kokonaisuutta ja sitä, mihin kaikkeen se oikeasti vaikuttaa.

Itsetuntemuksen ja tietoisuuden kehittämisen ja syventämisen kautta aloin ymmärtää herkkyyttä ja sen ominaisuuksia eri tavalla. Kehotietoisuus ja sen sisäistäminen, että keho ja mieli ovat kokonaisuus, toi mukanaan vielä uusia näkökulmia ja laajemman ymmärryksen.

Ensimmäinen iso apu on siitä, että tiedostaa oman herkkyytensä. Tämän jälkeen voi alkaa tutkia omaa herkkyyttään ja sitä, miten herkkyys juuri itsessä näkyy ja mitä se pitää sisällään. Jokainen on yksilö myös herkkyyden suhteen, eli ei ole olemassa kahta samanlaista herkkää ihmistä.

Osaan arvostaa sitä, miten herkkyyden ymmärtäminen ja hyväksyminen laajentaa maailmaankuvaani. Miten osaan pitää monia asioita normaalina tai neutraalina, koska minulla on kyky kokea laajasti ja voimakkaasti. Tämä kokeminen tuo mukanaan ymmärrystä ja inhimillisyyttä, mitä enemmän kykenee kohtaamaan itseään ja omaa inhimillisyyttään, sitä enemmän on ymmärrystä myös muille. Minulle tämän herkkyyden ymmärrys ja hyväksyminen oli yksi avaimista tämän kokonaisvaltaisuuden käsittämisessä.

Minun matkani herkkyyden kanssa on ollut aika pitkä ja mutkainen. Osittain johtuen varmaan lievästä jääräpäisyydestäni, kröhöm. Matkallani hevoset ovat opettaneet sen, mikä suunnaton voima herkkyydestä löytyy. Tämä vei minut myös kirjoittamaan kirjan.

P.S Löydät minut myös Facebookista

Kuvat: Pixabay


 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *