Kuinka kirjoittaa kirja? Muutama vinkki ja omat kokemukseni

Kuinka kirjoittaa kirja? Muutama vinkki ja omat kokemukseni

Moni meistä haaveilee enemmän tai vähemmmän salaa kirjan kirjoittamisesta. Saattaa olla, että sellainen jo löytyykin pöytälaatikon syövereistä tai piilotettuna tietokoneen tiedostoihin. Minä kirjoitin kirjan ja julkaisin sen itse. Tässä postauksessa kerron oman kirjani toimintavaiheista ja annan muutaman vinkin siihen, kuinka kirjoittaa kirja.

Kuinka kirjoittaa kirja?

Ensin on tietenkin hyvä olla idea aiheesta. Aihe voi olla mitä vain, tärkeintä on se, että aihe on sinulle tärkeä ja tiedät siitä jotakin. Joskus aiheen rajaus voi olla vaikeaa tai aihe voi tuntua liian rajalliselta. Silloin voi auttaa, jos alkaa vain luonnostella tekstiä ja kirjoittaa, jolloin kirjoittamisen aikana alkaa tulla näkyväksi se, miten aiheen rajaus tai rajattomuus näkyy tekstissä.

Minulla oli vuosien ajan puolisalainen haave kirjan kirjoittamisesta. Vaikka siitä välillä jopa jollekin mainitsin, niin en uskaltanut asiaa ihan kovin tosissani miettiä. On kivempaa ajatella ja toivoa itseltään vähän salaa, niin ei tarvitse pettyä itseensä, vaimitensemeni.

Näiden vuosien ajalta minun koneeltani löytyy jos jonkinlaisia viritelmiä ja aloituksia, joista jokainen on jäänyt kesken. Jälkeenpäin ajatellen, olen iloinen, että nuo teokset ovat jääneet alkutekijöihinsä.

Lopulta monien mutkien kautta, irtisanouduin esimerkiksi vakityöstäni, aloitin kirjan kirjoittamisprosessin tosissani ja aloin käyttäää siihen enemmän aikaa. Aloitin monta kertaa alusta ja yritin erilaisia lähestymistapoja. Lueskelin erilaisia ohjeita kirjan kirjoittamiseen, mutta en oikein saanut niistä mitään irti.

Kuinka kirjoittaa kirja

Omat oivallukseni liittyen kirjoittamisprosessiin

Etenin itse yrityksen ja erehdyksen kautta, mutta jollekin voi toimia joku ihan muu tyyli. Aiheen ja aiheiden pyörittely, näkökulman valinta ja kirjoitustyyli olivat kaikki asioita, joita piti kuulostella ja mietiskellä silloinkin, kun niitä ei varsinaisesti ajatellut.

Itse sisällön kirjoittaminen kesti lopulta minulla 3-4 kuukautta. Tätä edelsi vuosien ajatustyö sekä kuukausien selkeästi päämäärätietoisempi aiheen pyörittely. Monien yritysten jälkeen löysin itselleni luontaisen tavan kirjoittaa. Tai ainakin se oli luontainen tämän kirjan kohdalla. Yllätyin siitä hieman itse, sillä yleensä kirjoitan pitkiäkin tekstejä ilman sen suurempaa ajatusta kokonaisuudesta.

Tällä kertaa minua auttoi kuitenkin se, että kirjoitin ensin ylös otsikot ja väliotsikot. Näin sain alusta saakka kirjalle tietynlaisen rakenteen ja samalla aloin saada kokonaiskuvaa siitä, mitä kirjani pitää sisällään ja mikä asia kirjoitetaan mihinkin kappaleeseen.

Oivalluksiani listana

  • Päätä ensin mistä kirjoitat ja miten
  • Etsi rauhassa omaa tapaasi kirjoittaa
  • Kokeile muutamia eri kirjoituskeinoja, huomaat kyllä, mikä tuntuu sinusta luontevimmalta
  • Mieti, olisiko sinulla kirjan runko suurin piirtein tiedossa ennen kirjoitusprosessin aloitusta –> Tämä voi auttaa hahmottamaan kokonaisuutta ja antaa suuntaviivoja kirjoittamiselle
  • Tärkeintä on, että kirjoittaa

Kirjan kirjoittamiseen uppoutuminen

Yksi tärkeimmistä asioista kirjoitusprosessin aikana on tietenkin kirjoittaminen. Vaikka aina tai joka päivä ei kiinnostaisi, niin suosittelen kirjoittamaan niin usein kuin mahdollista. Itse ainakin huomasin, että jos annoin itseni unohtaa prosessin, niin helposti sen antoi tapahtua uudelleenkin.

Kirjan kirjoittaminen vaatii siis organisoitumista sekä oman itsensä ohjaamista. Epämukavuusalueelle meneminen ei ole kenellekään miellyttävää, mutta kirjoitusprosessi on sellainen, että siinä sitä on pakko tehdä. Varsinkin, jos on motivaatio-ongelma.

Minun ratkaisuni oli kirjoittaa jotain joka päivä, vaikka se olisi ollut yksi lause. Kuitenkin joka päivä otin projektin esille ja vaikka tekstiä olisi tullut se yksi lause, päätin kiittää itseän siitä. Sitoutuminen kirjoittamiseen riippuu tietenkin monista asioista ja elämäntilanteista. Mitä useammin tekstin pariin palaa ja mitä vähempään on itse tyytyväinen (määrällisesti), sitä helpompaa kirjoittaminen on.

Luomisen tuskan hetkellä ja luomisen puuttumisen tuskan hetkellä saatoin selailla sitä mitä olin saanut aikaiseksi. Viilasin otsikoita, kirkastin päämäärääni ja syytä kirjoittamiselle. Pyrin siis olemaan kirjan kirjoittamisen energioissa, vaikka uutta tekstiä olisi tällöin syntynyt vähemmän.

Kuinka kirjoittaa kirja

Käytännön asioita kirjaan liittyen

Kun kirjani sisältö oli suurinpiirtein tehty, alkoi se tuskallisin osuus. Kirjan lukeminen, muokkaaminen ja kirjoitusvirheiden tms. korjaaminen. Luin tuotokseni itse muutamia kertoja läpi ja korjasin löytämiäni virheitä tai huonoja kohtia.

Lopulta oli pyydettävä apua lähipiiristä, annoin tekstin luettavaksi muutamille ystävilleni ja pyysin kommentteja ilman suodatinta. Samaan aikaan kun lähipiirini ihmiset lukivat kirjaa, luin sen jälleen myös itseja ja tein korjailuja. Minulle oli todella vaikea paikka antaa kirja luettavaksi muille, siinä vaiheessa olisi tuntunut mukavammalta piilottaa koko teksti. Kirja tuntui niin henkilökohtaiselta, että ajatus siitä, että joku oikesti lukisi sitä, tuntui aika hirvittävältä.

Sain kommentit kirjasta, jonka jälleen korjailin jälleen muutamia kohtia. Tässä vaiheessa pidin myös ”lomaa” kirjasta. Jätin koko projektin hetkeksi, sillä se ei yksinkertaisesti kiinnostanut minua enkä halunnut käydä tekstiä läpi enää kertaakaan. Muutamien viikkojen jälkeen palasin kirjan äärelle. Päätin, että viimeinen läpiluenta, jonka jälkeen seuraavat toimenpiteet.

Tarjosin ”valmista” kirjaani muutamalle kustantamolle, joilta sain odotettavasti kieltävät vastaukset. Osa antoi yllätyksekseni palautetta, joka ei ollut huonoa. Osasin odottaa kieltäviä vastauksia, sillä kirjan aihealue oli helposti ymmärrettävissä aika rajatulle lukijakunnalle, vaikka se oli omalla tavallaan yleinen aihe. Lisäksi minulla ei ollut eikä ole suhteita näihin suuntiin, joten olin osa suurta massaa.

Omakustanne kirjan vaiheita

Minä en kuitenkaan tästä lannistunut, vaan päätin tehdä kirjan omakustanteena. Kaikista peloista ja jännityksistä huolimatta uskoin kirjani löytävän lukijakuntansa. Joten menin eteenpäin kirjaprojektini kanssa.

Tämä tarkoitti sitä, että jos todella teen tämän ja laitan kirjan myyntiin on muutamia asioita, jotka täytyy hoitaa liittyen kirjan julkaisemiseen. Seuraavaksi lista niin sanotuista pakollisista stepeistä, mitä tulee kirjan saattamiseksi julkaisukuntoon ja kirjan myyntiin.

  • Taiton tekeminen: Tein taiton itse, löysin netistä ok ohjeet ja minulla oli selvä visio siitä, miten haluan kirjan taittaa. HUOM. Asiaa yksinkertaisti kuvattomuus, jos kuvia olisi ollut, tuskin olisin taittoa itse osannut tehdä
  • Kirjan etu- ja takakansi: Näihin minulla ei ollut mitään osaamista, joten tähän etsin graafikon, joka teki minulle kannet toiveideni mukaan. Jälkikäteen takakansi on ehkä hieman tunkkainen värimaailmaltaan, mutta olen suhteellisen tyytyväinen tulokseen
  • Painotalon etsiminen ja tarjouspyynnöt: Halusin ehdottomasti painaa kirjat Suomessa, joten etsin suomalainen painotalon. Päädyin lopulta kotikaupungissani toimivaan painotaloon
  • ISBN-koodin hakeminen: Tämän sai hankittua nopeasti netin kautta. ISBN ei ole pakollinen, mutta se yksilöittää kirjasi. ISBN koodin hakeminen tarkoittaa sitä, että kansallisarkistoon pitää lähettää kuusi kappaletta kirjoja. Painotaloni hoiti tämän puolestani.
  • Kirjan myynti ennakkoon: Aloin myydä kirjaa noin kuukausi ennen sen ilmestymistä. Ennakkomyyntitulot oli tarkoitettu kirjan painokustannusten maksamiseen. Lisäksi ennakkotilausten perusteella tein päätöksen painoksen määrästä
  • Kirjojen toimitusaika painotilauksen jälkeen oli vajaa kaksi viikkoa.
  • Lähetystä varten hankin kirjalle sopivia pehmustettuja kuoria, joissa kirjat lähetin ja lähetän ostajille
  • Perustin verkkokaupan, jonka kautta myyn kirjoja, lisäksi kirjan voi ostaa ottamalla yhteyttä spostitse

Miksi kirjoittaa kirja?

Jos sinä olet halunnut kirjoittaa kirjan, niin kysyisin ennemmin, että miksi et kirjoittaisi kirjaa? Jos et halua, että kukaan koskaan lukee sitä, niin pidä se itselläsi. Jos pelkäät, ettei kukaan ei koskaan lue sitä, niin mieti hetki sitä, onko sillä väliä? Jos pelkäät, että joku joskus lukisi kirjasi, I feel you, mutta olen oppinut ja päättänyt, että pelkoja kohti mennään. Rohkeutta ei ole se, ettei pelota, rohkeutta on tehdä siitä huolimatta.

Joku tuolla jossain voi odottaa, että voisi lukea juuri sen kirjan, jonka sinä kirjoitat. Olen itse saanut ihanaa palautetta kirjastani. Sellaista, jota luen kiitollisuuden kyyneleet silmissä. Sellaista, joka antaa tarkoituksen koko kirjoitusprosessille ja käsittelemilleni aiheille.

Siksi, jos todella haluat, kirjoita kirja.



 

Vastaa