Voimaantumisen ensimmäinen askel

Voimaantumisen ensimmäinen askel

Voimaantumisen ensimmäinen askel on ymmärtää se, että vaikka meissä olevat haavat eivät ole meistä johtuvia on meidän omalla vastuulla se, että pystymme asiaa työstämään. Haluamme ja etsimme usein pikatietä onneen ja nopeaa ratkaisua itsemme ulkopuolelta. Samalla olemme vähemmän halukkaita katsomaan asiaa laajemmasta näkökulmasta, siitä näkökulmasta, jossa ottaisimme myös itse vastuuta omasta parantumisesta tai voimaantumisesta.

Voimaantumisen ensimmäinen askel

Voimaantuminen, mitä se tarkoittaa?

Voimaantumisen ensimmäinen askel on sisäistää, mitä se tarkoittaa. Voimaantuminen on yksilön sisäistä työtä, iso prosessi, jonka aikana voi kasvattaa omaa itsetuntemustaan, löytää voimavaroja ja vahvuuksia sekä lisätä omaa tietoisuuttaan ja tätä kautta laajentaa ymmärrystä itsestä ja ympäröivästä maailmasta.

Voimaantuminen luo sisäistä voimantunnetta ja varmuutta, sillä tunnet ja tiedät itsesi ja toimintatapasi paremmin. Osa voimaaantumisprosessia on myös niin sanottu varjotyö eli omien uskomusten huomioiminen ja niiden ei-niin-mukavien piirteiden, ajatusmallien ja toimintatapojen huomiointi.

Voimaantumisen hyötyjä

Mitä syvemmin tunnet itsesi, sitä enemmän voit kokea voimaantumista ja tätä kautta myönteisyyttä. Myönteisyys tulee siitä, että yksilö on kohdannut itsensä syvemmällä tasolla. Itsensä kohtaaminen monilla eri tasoilla lisää inhimillisyyden kokemusta, joka luo ymmärrystä, luottamusta ja arvostuksen tunteita.

Yksilölle on tärkeää kokea olevansa arvokas. Kun löydämme itsestämme vahvuuksia, pystymme suhtautumaan itseemme ja eteentuleviin tilanteisiin tasapainoisemmin. Tasapaino tarvitsee avukseen sekä kehon että mielen tietoisuutta ja hyvinvointia.

Voimaantumisen isoin hyöty on se, että pystymme luottamaan itseemme. Ja kun voimme luottaa itseemme, eteen tulevat tilanteet ja asiat on helpompaa kohdata, sillä tiedämme, että kykenemme toimimaan ja tekemään päätöksiä omasta voimastamme käsin.

Voimaantumisen ensimmäinen askel

Kuten todettu, kaikki lähtee siitä, että tiedostamme tilanteen. Varsinainen ensimmäinen askel on kuitenkin sen ymmärtäminen, että vaikka emme ole välttämättä vastuussa kivuista ja haavoista, jotka meillä on. Olemme vastuussa siitä, miten itseämme parannamme ja voimaannutamme näistä haavoista.

On helppoa uhriutua ja on helppoa selittää asia itsen ulkopuolelle, jolloin meidän ei tarvitse ottaa vastuuta. Helppoudesta huolimatta tällä toimintatavalla on seurauksia. Uhriutuminen, syyttely tai pyrkimys unohtaa eivät ole ratkaisuja, jotka luovat hyvinvointia. Sen sijaan ne luovat mm. turhautumista, katkeruutta, vihaa, surua ja kiukkua.

Sillä tunteen on mentävä aina jonnekin, se ei häviä käsittelemättä kehosta tai mielestä.

Voimaantumisen ensimmäisiä askeleita ja pohdittavia asioita voisivat olla esimerkiksi siis:

  • Kuka olet ja mikä mielestäsi tekee sinusta sellaisen kuin olet?
  • Otatko vastuuta itsestäsi ja tunteistasi vai annatko vastuun muille?
  • Tiedätkö milloin uhriudut/vihastut/manipuloit siksi, ettei sinun tarvitsisi kohdata jotain asiaa?
  • Mikä saa sinut onnelliseksi?
  • Mistä olet kiitollinen?
  • Mikä on parasta sinussa itsessäsi?

Jos itsetuntemuksen syventäminen kiinnostaa, ilmoittaudu mukaan verkkokurssille!

Olen myös Facebookissa ja Instagramissa

Palaa kotisivulle tästä

Kuvat: Pixabay

Vastaa