Kraniosakraalihoito, mitä se on?

Kraniosakraalihoito, mitä se on?

Kraniosakraalihoito eli tuttavallisemmin kranio, mitä se on ja mistä oikein on kyse? Kraniosakraalihoito on kokonaisvaltainen ja pehmeä manuaalinen hoitomuoto, jossa ei tehdä fyysistä manupulaatiota, eli ei ”niksautella nikamia” tms.. Kraniohoidon avulla tuetaan kraniosakraalijärjestelmän tasapainottumista ja tätä kautta kehon itsekorjautumismekanismia.

Kraniosakraalihoidon taustoja

Kraniosakraalihoidon moderni historia alkaa 1800-luvun lopusta, jolloin A.T. Still perusti hoidon nimeltä osteopatia. Stillin oppilas W.G. Sutherland kehitti kraniaalisen osteopatian, jonka keksijäksi hän itseään kutsui. Myöhemmin 1970-luvulla J.E. Upledger (lääkäri, kirurgi & tutkija) kehitti kraniosakraalihoidosta yksinkertaistetun ja stantardisoidun hoitomuodon, jota hän opetti eteenpäin. Upledgerin voidaan ajatella olevan siis nykyisen kraniosakraalihoidon luoja.

Kraniosakraalihoito, mitä se on?

Kraniosakraalihoito, mitä se on?

Kuten sanottua, kraniosakraali on kokonaisvaltainen ja hellä hoitomuoto. Kraniosakraalijärjestelmä muodostuu aivoista, selkäytimestä, aivo-selkäydinnesteestä sekä aivoja ja selkäydintä suojaavista kalvoista. Kalvojen kautta kontaktissa ovat myös luut, kallon luut, ristiluu ja koko kehon kalvojärjestelmä (faskiat). Kraniojärjestelmä on toiminnallinen kokonaisuus, joka tuottaa, kierrättää ja imeyttää aivo-selkäydinnestettä. Tämä neste mm. ympäröi ja huuhtelee aivoja ja se liikkuu selkäytimessä ja tämä liike aiheuttaa kraniorytmin.

Kraniosakraalirytmi on samalla tavalla fysiologinen rytmi kuin on esimerkiksi sydämen rytmi tai hengitys. Kraniorytmiä kuuntelemalla etsitään kehon epätasapainotiloja tai tiukkoja alueita. Jos rytmi on estynyt, hidastunut tai muuttunut se voi johtaa kehon tai mielen häiriöihin. Joskus häiriöiden syyt ovat ennemmin kroonisia ja pitkän aikaa sitten tapahtuneita eivätkä akuutista ilmenneitä.

Kraniosakraalijärjestelmään vaikuttaminen on samalla yhteydessä keskushermostoon, sekä autonomiseen että ääreishermostoon. Koska hermosto kontrolloi ja ohjaa kehon eri järjestelmiä, on kraniolla vaikutusta myös sisäelimiin, kudoksiin ja soluihin, jotka on kaikki ympäröity kalvojärjestelmällä.

Kraniosakraalihoito, mitä se on?

Kraniosakraalihoito, miten hoito tapahtuu?

Kraniosakraali on hoitomuotona lempeä. Kranion tarkoitus on kehon ongelmakohtien löytäminen kraniosakraalijärjestelmän toimintaa havainnoimalla eli kraniorytmiä kuuntelemalla. Kun ongelmakohtia löydetään, pyritään jännitys vapauttamaan kevyellä kosketutekniikalla. Kranion toiminta-ajatus on kehon oman elpymisprosessin käynnistäminen, sillä jokaisella keholla on taipumus ja pyrkimys parantaa itsensä.

Muutamia faktoja hoitoon liittyen:

  • Hoito tehdään käsillä
  • Hoito tehdään niin, että hoidettavalla on vaatteet päällä, joskus hoidon aikana tai sen jälkeen voi tulla kylmä tai kuuma
  • Hoito kestää noin 35-55 minuuttia, ”normaali” kesto noin 45 min. Nuorien tai vanhojen hoito voi olla lyhyempi
  • Hoidon aikana hoitaja siirtää käsiensä paikkaa tarpeen mukaan keholla eri paikkoihin
  • Kraniosakraalihoito sopii hyvin mm. ihmisille, hevosille ja koirille. Kraniolla voi hoitaa myös muita eläimiä
  • Hoidon jälkeen on hyvä pitää huoli vedenjuonnista ja vältellä liian raskasta tekemistä, jotta keho saa prosessoida rauhassa
Kraniosakraalihoito, mitä se on?

Kraniosakraalihoito, tuntemukset?

Hoidon aikana tai sen jälkeen koetut tuntemukset vaihtelevat yksilön mukaan. Joku saattaa kokea voimakkaasti hoidon aikana, miten keho reagoi hoitoon. Joku toinen taas voi ihmetellä tuntemusten puuttumista, mutta huomaa hoidon jälkeen esimerkiksi kipujen poistuneen tai vähentyneen. Joku voi hoidon jälkeen olla väsynyt ja toinen on täynnä energiaa. Joskus nämäkin tuntemukset vaihtuvat hoitokertojen mukaan.

Eläimet reagoivat myös kukin omalla tavallaan. Usein ensimmäinen hoito on se, jossa eläin voi olla enemmän hämmentynyt. Jotkut ottavat hoitoa vastaan mielellään ja rentoutuvat, toiset saattavat vastustella kehon tuntemuksia ja reagoivat kireisiin alueisiin eri tavalla.

Kraniosakraalihoito, mihin vaivoihin?

Kranio voi tarjota apua monenlaisiin vaivoihin. Voit kokeilla kraniota esimerkiksi näihin:

  • Stressi
  • Vatsavaivat
  • Lihasjumit
  • Selän/niskan/kallon alueen ongelmat
  • Fibromyalgia
  • Päänsäryt/migreeni
  • Krooninen kipu
  • Jännitys ja pelkotilat

Huomioithan, että kraniohoitaja ei ikinä tee diagnoosia eikä hoidossa käynti vastaa tai korvaa terapiaa tai lääkärissä käyntiä.

Voit lukea hoitokokemuksia täältä ja täältä

Olen myös Facebookissa ja Instagramissa

Palaa kotisivulle tästä

Kaksi ylintä kuvaa: Pixabay, alin kuva: Anniina Gullans

 

Vastaa